Peršun i kompot umiruju želudac
Drugo osnovno pravilo su česti i mali obroci. Preporučuje se čak da se hrana podeli u šest do sedam obroka. Dobro bi bilo kad bi obroci bili u isto ili približno isto vreme svakog dana. To izgleda ovako: doručak, užina, ručak 1, ručak 2, užina, večera.
Gastroenterolozi, takođe, savetuju da treba jesti lagano i duže žvakati hranu. Želudac dobija usitnjenu hranu i nema velikog utroška mišićne snage želuca na mešanje i sitnjenje hrane.
Hranu je najbolje kuvati ili dinstati na malo ulja. Dobro je i da bude sitno iseckana, najbolje u obliku pirea. Ono što u svakom slučaju treba da se izbegava je presno povrće koje zbog čvrstine mehanički draži sluznicu želuca.
Izuzetak su paradajz (bez kožice), zelena salata i svež kupus.
Kod gastritisa se često preporučuje pijenje mleka zbog njegovog neutrališućeg dejstva. Ni tu ne treba preterivati jer će velike količine mleka pokrenuti proces varenja i sekreciju želudačne kiseline.
Izbor namirnica
Žitarice -
Poželjno je: tost, testenine, griz, pirinač. Ne preporučuje se: svež hleb bilo koje vrste, lisnata testa i testa koja sadrže kvasac.
Mleko i mlečni proizvodi - Dozvoljeni su svi mlečni proizvodi od obranog mleka i sa malim procentom mlečne masti. Izbegavati punomasne sireve, pavlaku.
Meso - Dozvoljena su sva nemasna mesa - piletina, teletina, junetina, najbolje kuvana, od prerađevina samo ćureća ili pileća prsa. Nisu dozvoljeni: svinjetina, meso divljači, sva dimljena ili usoljena mesa, pohovana, pržena.
Jaja - Treba izbegavati tvrdo kuvana i pržena jaja.
Riba - Dozvoljene su sve nemasne bele ribe, a treba izbegavati rakove, školjke, lignje i druge plodove mora.
Povrće - Dozvoljeno: kuvano, na pari ili dinstano - krompir, spanać, blitva, cvekla, boranija, tikvice, šargarepa, karfiol, paradajz (bez kožice), zelena salata, svež kupus.
Nije dozvoljeno: sve ostalo sveže povrće, krastavci, rotkvice, luk, paprika, pečurke (trebalo bi ih izbegavati u bilo kom obliku), pržen krompir, i sve konzervirano povrće.
Voće - Dozvoljeno: jabuke (bez kore, i najbolje rendane), breskve, kajsije, banane, sveže ceđeni voćni sokovi, naročito se dobro podnose voćni kompoti.
Treba izbegavati: nezrelo voće, orahe, bademe, smokve, trešnje, višnje, sve agrume.
Pića - Poželjno je izbegavati alkohol, gazirano, kafu i sve što sadrži kofein u većim dozama, crni čaj.
Začini - Izbegavati: biber, mlevenu ljutu papriku, sirće, senf, ren.
Vruće i hladno - Hladna i vruća jela, jako začinjenu i naročito kiselu hranu treba strogo izbegavati. Postoje začini kao što je peršun koji ima jako povoljan učinak na želudac.
So je takođe dozvoljena i poželjna, ali s njom ne treba preterivati.
Treba piti 1,5 litara tečnosti na dan. Najbolji izbor je obična voda, ali mogu i blagi čajevi, ili voda sa nekoliko kapi limuna.