Kupus kao hrana i lek
Kupus (brassica oleracea) je zbog svoje energetske vrednosti, hranljivih materija i bogatstva vitamina postao redovna salata i hrana u ljudskoj ishrani, ali i lek koji pomaže u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti.
Kupus raste i koristi se u ishrani na skoro svim prostorima Evrope. Koristili su ga još Stari Rimljani, čak znali da je veoma dobar za varenje hrane. Kiseo kupus je veliki izvor vitamina u zimskim uslovima. U istoriji je poznato, kao legenda, da su mornari Džejmsa Kuka na dugim putovanjima sačuvali zdravlje i živote zahvaljujući kiselom kupusu.
Razlikujemo sledeće vrste kupusa: zeleni kupus, crveni kupus, kovrdžavi kupus, kineski kupus i kinesku blitvu. Kupus je nastao selekcijom divljeg kupusa, a tom selekcijom su nastale i mnoge biljke iz porodice kupusa koje se u današnje vreme koriste u ishrani. Kupus je sezonsko povrće (jesen – zima), ali se u našim krajevima nalazi u prodaji skoro cele godine.
Sastav
Kupus raste kao prizemna biljka sa jakim korenom i okruglom lisnatom glavicom iznad zemlje, sadrži malo kalorija a dosta hranljivih sastojaka:
Kupus se u ishrani koristi sirov, kiseo ili kuvan sa raznim dodacima. Kupus ne treba dugo kuvati jer se onda gubi njegovo korisno dejstvo. Za lečenje čireva, bubuljica i nekih kožnih oboljenja ili modrica listovi kupusa koriste se i kao obloge za bolno mesto. Protiv kašlja kupus se koristi kao obloga koja se stavlja na grudi.
Dejstvo
Kupus sadrži dosta lekovitih materija i ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje protiv sledećih bolesti i tegoba:
Ispitivanjima je utvrđeno da ovo povrće ima antioksidantsko i antiseptičko dejstvo. Kupus je povrće koji se gaji i koristi u ishrani ljudi u velikim količinama u skoro svim zemljama sveta a pomaže u očuvanju zdravlja. Ima dosta dijeta koje se baziraju na jelima čiji je osnovni sastojak kupus.
Kupus raste i koristi se u ishrani na skoro svim prostorima Evrope. Koristili su ga još Stari Rimljani, čak znali da je veoma dobar za varenje hrane. Kiseo kupus je veliki izvor vitamina u zimskim uslovima. U istoriji je poznato, kao legenda, da su mornari Džejmsa Kuka na dugim putovanjima sačuvali zdravlje i živote zahvaljujući kiselom kupusu.
Razlikujemo sledeće vrste kupusa: zeleni kupus, crveni kupus, kovrdžavi kupus, kineski kupus i kinesku blitvu. Kupus je nastao selekcijom divljeg kupusa, a tom selekcijom su nastale i mnoge biljke iz porodice kupusa koje se u današnje vreme koriste u ishrani. Kupus je sezonsko povrće (jesen – zima), ali se u našim krajevima nalazi u prodaji skoro cele godine.
Sastav
Kupus raste kao prizemna biljka sa jakim korenom i okruglom lisnatom glavicom iznad zemlje, sadrži malo kalorija a dosta hranljivih sastojaka:
- belančevine
- bakar
- beta-karoten
- biljna vlakna
- biljne masti
- vitamin A
- vitamine B1
- vitamin C
- gvožđe
- glukosinolat
- zeaksantin
- lutein
- kalijum
- kalcijum
- karotenoid
- magnezijum
- proteine
- sumpor
- tartonsku kiselinu
- ugljene hidrate
- folnu kiselinu
- fosfor
Kupus se u ishrani koristi sirov, kiseo ili kuvan sa raznim dodacima. Kupus ne treba dugo kuvati jer se onda gubi njegovo korisno dejstvo. Za lečenje čireva, bubuljica i nekih kožnih oboljenja ili modrica listovi kupusa koriste se i kao obloge za bolno mesto. Protiv kašlja kupus se koristi kao obloga koja se stavlja na grudi.
Dejstvo
Kupus sadrži dosta lekovitih materija i ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje protiv sledećih bolesti i tegoba:
- artritis
- bolesti srca i krvnih sudova
- bronhitis
- giht
- glavobolja
- ekcem
- istegnuća mišića i legimenata
- lečenje raka dojke
- makularna degeneracija
- malokrvnost
- mamurluk
- modrice
- osteoporoza
- plućne bolesti
- povišeni holesterol
- prehlade i kašalj
- proširene vene
- kožne bolesti
- rak debelog creva
- regulisanje krvnog pritiska
- regulisanje prekomerne težine
- regulisanje varenja
- rektalni rak
- rak prostate
- reuma
- skorbut
- stres
- uganuća
- hormonski karcinom
- upala debelog creva
- čirevi i bubuljice
- čir na dvanaestopalačnom crevu
- čir na želucu
- šlog
Ispitivanjima je utvrđeno da ovo povrće ima antioksidantsko i antiseptičko dejstvo. Kupus je povrće koji se gaji i koristi u ishrani ljudi u velikim količinama u skoro svim zemljama sveta a pomaže u očuvanju zdravlja. Ima dosta dijeta koje se baziraju na jelima čiji je osnovni sastojak kupus.