Kupus 
sadrži visok procenat vitamina C, a bogat je i fosforom, gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Odličan je izbor i ukoliko želite da skinete kilograme jer u 100 grama kupusa ima samo 40 kalorija i 90 odsto vode.

S druge strane, obiluje belančevinama, vitaminom C i beta karotenom. Takođe, sadrži i značajnu količinu minerala kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Ono što ga posebno izdvaja jeste dobar odnos kalcijuma i fosfora, zbog čega telo lako koristi kalijum iz tog povrća. 

Sok od kupusa leči upalu želuca i debelog creva. Dovoljno je da svakog dana popijete čašu soka od svežeg kupusa između obroka.

Bogat je celulozom, koja odlično poboljšava varenje i čisti organizam. Izvlači upale, tako da se često stavljaju obloge od kupusa, a preventivno se koristi kod kašlja i prehlada. Kupus sadrži tartronske kiseline koje usporavaju pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u masti. Zato se često koristi u dijetetskim programima. Svež kupus kao salata i njegov sok ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Pospešuje metabolizam estrogena i štiti od raka dojke i materice. Ako vas kupus nadima, odstranite koren i tvrda rebra i koristite samo lišće.

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnima.