Lekovitost kozijeg mleka

Is goat milk better than cow milk?

   


glass of milk
Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozje mleko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mleka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrevanjem mleka dolazi do “oštećavanja” membrane masne globule mleka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlekom, pre svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv za mnoge potrošače.
 
Lekovitost kozijeg mleka
Kozije mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.
Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Kozje mleko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mleko .
Kozije mleko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima određene, efektne terapijske vrednostiSačuvajmo Zdravlje : KOZIJE MLEKO
 
 NAJDELOTVORNIJI PRIRODNI LEK: Kozije mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična m...
Kozije mleko kao prirodni lek
  
  
     Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća...

 
 
Kozije mleko kao prirodni lek

  

Kroz istoriju čovečanstva kozje mleko se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze. Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozje mleko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mleka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrevanjem mleka dolazi do "oštećavanja" membrane masne globule mleka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlekom, pre svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv  za mnoge potrošače.
 
Lekovitost kozijeg mleka
 
Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.
 
Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama  u odnosu na kravlje mleko. Kozje mleko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mleko .

Kozje mleko je izuzetno korisno konzumirati, jer  ima određene, efektne terapijske vrednosti;

•    Leči bronhitis
•    Suzbija alergije
•    Pojačava imunološki sistem
•    Umanjuje rizik raka pluća
•    Dobro je za dijabetičare
 
Još jedna specifičnost kozjeg mleka je prisustvo konjugovane linolne kiseline u mlečnim mastima, koje u kravljem mleku uopšte i nema. Sve je više istraživanja koja pokazuju anti-kancerogeno dejstvo linolne kiseline, žbog čega su brojna istraživanja potvrdila da je kozje mleko veoma bitno u prevenciji kancerogenih oboljenja.
 
S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utice na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.
 
U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu.
 

Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom.
 
 
Laktoza
 
Kozje mleko sadrži manji udeo laktoze u odnosu na kravlje mleko, što je prednost za osobe koje ne podnose laktozu. Nepodnošljivost laktoze je stanje koje nastupa kao posledica neresorbovane laktoze. Pojedini istraživaci utvrdili su da kozje mleko sadrzi oligosaharide koji deluju protivupalno i da pridonose lakžoj probavljivosti, naročito u slučaju poremećene crevne funkcije.
 
Alergija na proteine kravljeg mleka ili druge alergene česta je pojava kod novorodjenčadi i dece. Simptomi alergije često se javljaju u dobi od 2. do 4. nedelje života, zbog nedovoljno razvijenog crevno-imuno sistema, a pogotovo u prvih 6 meseci života.
 
 U prvom mesecu života dojenčadi česte su pojave urtikarije, odnosno različiti oblici dermatitisa. Istraživanja provedena u Švedskoj potvrdila su kako je kravlje mleko bilo glavni uzročnik kolika u 12 do 30 % dece u dobi do 3. meseca. Kolike su zapažene i kod dojenčadi čije su majke pile kravlje mleko. Kod starije dece utvrdjena je intolerancija na proteine kravljeg mleka u oko 20 % slučajeva. Oko 40 % pacijenata osetljivih na proteine kravljeg mleka dobro je podnosilo proteine kozjeg mleka. Kravlje mleko ne preporučuje se u prehrani dojenčadi pre navršene prve godine života. Smatra se da deca alergična na mleko nakon treće godine života mogu uzimati kozje bez ikakvih posledica. Zato doktori u tom razdoblju života dece, ali i odraslih osoba, kao zamenu preporučuju konzumaciju kozjeg mleka.
 
Ovo mleko mogu  konzumirati ljudi, koji su alergični na kravlje mleko. Te osobe su osetljive na laktoalbumin, koji je specifičan za kravlje mleko. Prema istraživanjima samo jedno od stotinu dece, alergičnih na kravlje mleko, ne podnosi kozje mleko. Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želudcem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.
 
 
Vitamini i minerali
 
Mleko sadrži sve poznate vitamine. Činjenica da nedostatak pojedinih vitamina izaziva niz oboljenja, govori da se pravilna ishrana ljudi (naročito dece i bolesnika) ne može zamisliti bez mleka. Iako je sadržaj mineralnih supstanci u kozjem i kravljem mleku dosta sličan, kozje mleko sadrži 13 % vise kalcijuma, 25 % vise vitamina B6 ; 47 % više vitamina A, kalija 134 % više, niacina triput više i bakra 4 puta više. Za mineralizaciju kostiju naročito je važna uloga kalcijuma i fosfora. Jednom čašom kozjeg mleka osigurava se 32,6 % dnevne vrednosti za kalcijumom i 27 % za fosforom, u poredjenju sa kravljim mlekom 29,7 % (za kalcijem) i 23,2 % (za fosforom). Kod odraslih kozje mleko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog pritiska i aterioskleroze. Kozje mleko dobar je izvor kalijuma, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca. Čaša kozjeg mleka sadrzi 498,7 mg kalijuma, te se na taj način osigurava 14,2 % dnevne vrednosti. Kozje mleko takodje sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mleka. U odnosu na kravlje, kozje mleko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.
 
Prehrambena i terapeutska vrednost
 
Prehrambenu vrednost kozjeg mleka odredjuje njegova energetska vrednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih supstanci, kao i njegova probavljivost. Energetska vrednost kozjeg mleka iznosi od 60 do 75 kcal/100 g, ili od 25 do 313 kJ/100 g, i približno je jednaka kao i kravljeg mleka.
 
Na kraju da ne zaboravimo i to da su surutka, kozji sir i jogut  takodje, moćna prirodna sredstva, zbog svojih lekovitih svojstava podižu imunitet kod dece, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i zaštitinik od mnogih drugih  bolesti.
While cow’s milk remains one of America’s most common daily drinks, it is interesting to note that it may also be the reason why many Americans experience gas, bloating and other forms of indigestion.

When the average cow is given growth hormones, antibiotics, GMO feed, vaccinations and exposed to toxic conditions, it is no wonder that many humans experience negative effects from consuming pasteurized cow milk.
Goat’s milk is a much healthier alternative, especially when it is raw and organic. Goats produce about 2% of the global milk supply and it is interesting that most of the populations of people who consume goat milks cite a lower incidence of allergies and digestive complaints.

The Benefits of Goat Milk

Goat’s milk offers a wide variety of health benefits, with very few of the negative side effects of drinking regular cow milk.

1. Reaction to Inflammation

Some research suggests that one of the main benefits of goat milk is that it may benefit inflammation. Another reason why it is easier for people with bowel inflammation to drink goat’s milk, instead of cow’s milk.

2. Environmentally Friendly

Goats requires far less space and food than cows. Typically, you can comfortably raise six goats on the same acreage as two cows.

3. Metabolic agent

Studies done at the USDA and Prairie View A&M University, link goat’s milk to an increased ability to metabolize iron and copper, especially amongst individuals with digestion and absorption limitations. Besides drinking goat’s milk, you can also take a digestive enzymes supplement to help with this also.

4. Bio-availability

Another main health benefit of goat milk, is that it is closer to human mother’s milk than cow’s milk is. Because it has a chemical make up that is much closer to human milk, it is easier to digest and assimilate in the human body.

5. “Smaller” Fat

“Smaller” fat? Does that mean it has less fat? Not necessarily, it means that the size of the fat molecules in goat’s milk are much smaller than those found in cow’s milk. This makes goat’s milk easier to digest.

6. High in Fatty Acids

While cow’s milk has about seventeen percent fatty acids, goat’s milk averages thirty five percent fatty acids, making it more nutritionally wholesome. In fact, up to 50% of people with lactose intolerance to cow’s milk find that they can easily digest goat’s milk, especially if it is raw.

7. Calcium-rich

Many people worry that they need to drink cow’s milk for calcium intake and the prevention of bone loss. Goat’s milk also offers high amounts of calcium, the amino acid tryptophan, and much less side effects of drinking cow’s milk. It’s just one of the many foods high in calcium.

8. Anti-Mucousal

While drinking cow’s milk is a common reason for allergies and excess mucous, goat’s milk is not. Cow’s milk is high in fat, which may increase mucous build-up. Moreover, the fat globules in goat’s milk are one ninth the size of those found in cow’s milk, another possible reason why it does not produce irritation in the gut.

9. Ultra-nourishing

In Naturopathic medicine, goat’s are referred to as bioorganic sodium animals. They are also associated with vigour, flexibility and vitality. Cows are calcium animals known for stability and heaviness. Bioorganic sodium is an important element in keeping joints mobile and limber. Goat milk has traditionally been used in medicinal cultures to nourish and regenerate an over-taxed nervous system. Goat’s milk is also extremely nutrient dense. It has almost 35% of your daily needs for calcium in one cup. Extremely high in riboflavin, just one cup of goat’s milk offers 20.0% of our daily needs. Add to that high amounts of phosphorous, Vitamin B12, protein and potassium. In fact, Ghandi himself rejuvenated his own health after extremely long periods of fasting through drinking raw goat’s milk [1].

10. Less toxic than Cow’s Milk

Whereas most cow’s milk is pumped full of bovine growth hormones as well as a substance known as bovine somatotropin, a hormone specific for increasing milk production in an unnatural way, goat’s are rarely treated with these substances. Because of its use on the fringes of big agriculture, goat’s milk is not only more nutritious for you, but also less toxic.

11. May Boost Immune System

Goat’s milk has the trace mineral, selenium, a key essential mineral in keeping the immune system strong and functioning normally.

Why You Should Drink Goat Milk Over Cow’s Milk

These are just a few of the many health benefits of goat milk. Not only does it contain more nutrients your body craves, but it also has less additives than cow’s milk. Go with the healthier choice.