KOZIJE MLEKO NAJDELOTVORNIJI PRIRODNI LEK




Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mleko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, sveže pomuženo kozje mleko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mleka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrevanjem mleka dolazi do “oštećavanja” membrane masne globule mleka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mleko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlekom, pre svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv za mnoge potrošače.
 
Lekovitost kozijeg mleka
Kozije mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.
Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mleko. Kozje mleko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mleko .
Kozije mleko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima određene, efektne terapijske vrednostiSačuvajmo Zdravlje : KOZIJE MLEKO
 
 NAJDELOTVORNIJI PRIRODNI LEK: Kozije mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična m...