BOŽIJI DAR .... K O P R I V A

 Najlekovitijih biljaka na planeti je biljka koju najčešće uništavamo!


Jeste li ikada razmišljali zašto je kopriva obložena žarućim iglicama koje peku na dodir sve i svakoga?
Te žaruće iglice služe koprivi kao zaštita od nametnika, životinjica i svega što bi ju moglo oštetiti, zato što je kopriva stvorena isključivo za čovjeka. Da nema žarećeg efekta, kopriva bi od davnina bila iskorijenjena, a ovako je dar čovjeku. No, ljudi je ipak iskorijenjuju, ljute se na nju, čupaju, ne žele, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerojatna!
Upravo ta kopriva za koju nitko ne zna zašto smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka.
Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva.
Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.
 
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive se pije za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Čaj se pije četiri tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti jednu čašu čaja od koprive svaki dan tijekom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba!

Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i patila je od glavobolje. Preporučio sam joj čaj od koprive. Nakon nekog vremena opet sam ju sreo, a ona mi je s oduševljenjem rekla, kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina obitelj okrenula prirodnom načinu liječenja.”

Čaj od koprive je dijuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je blagotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni. Ljekovita je, jestiva i nadasve korisna za opće stanje organizma. Kopriva se još u Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
 


Kopriva se preporučuje za liječenje

Čisti krv,
 obnavlja crvena krvna zrnca,
 čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari;
 liječi teške trbušne tegobe,
 menstruacijske i druge ženske tegobe,
 bolesti mokraćnih organa,
 slabo mokrenje,
 teška bubrežna oboljenja,
 upalu mjehura,
 čir na želucu, crijevima i plućima,
 čisti pluća od sluzi,
 liječi teško disanje i astmu;
 jača cjelokupni živčani sustav,
 liječi nesanicu, a 
rabi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Čaj ... 
3 velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popit i 1 litar  takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost. 

Anemia

Postoje neke namirnice i biljke koje su bogate željezom pa mogu pomoći kod blagih oblika.
Obično simptomi uključuju umor, smanjenje energije, slabost, kratkoću daha, promjene u boji kože, kao i vrtoglavicu.

Smanjenje broja crvenih krvnih stanica smanjuje opskrbu tijela kisikom.
Kod osoba koje imaju anemiju krvne stanice ne proizvode dovoljno hemoglobina, proteina bogatog željezom, koje je nužno za zdrave mišiće, pa se zbog toga javlja kod anemičnih osoba slabost i pojačani umor i vrtoglavica.

Osobe koje imaju anemiju teško zaspu i bude se tijekom sna bez obzira što se osjećaju umorno.
Anemija se odražava i na oralno zdravlje.


Anemija može uzrokovati bolesti zubnih desni i paradentozu.
Kod osoba koje imaju anemiju koža će općenito biti isušenija, sivkasta i sklonija modricama.

Od znakova anemije koji se mogu uočiti kod kuće su nizak krvni tlak i niska tjelesna temperatura. Bez obzira na okruženje tijelo bi trebalo zadržati normalnu tjelesnu temperaturu od 36,6 do 37 stupnjeva. Niska tjelesna temperatura može biti signal anemije, jer crvene krvne stanice ne funkcioniraju kako bi trebalo, a s premalo željeza u krvi smanjuje se mogućnost tijela da regulira temperaturu.

Nedostatak vitamina B-12 i željeza također može utjecati na krvi tlak. Kada je protok krvi manji, arterije odgovaraju s manje otpora, pa to rezultira nižim krvnim tlakom.

Lijek za liječenje anemije je kopriva. Kopriva je biljka koja se tradicionalno upotrebljava za jačanje krvi.
Kopriva je biljka koja je bogata željezom, a budući da je u njoj prisutan i vitamin C, konzumiranje pripravaka od koprive bit će posebno učinkovito protiv umora. 


Drugi poznati lijek za anemiju su jabuke. Trebali biste pojesti jednu do dvije jabuke dnevno. Ovo voće je bogato željezom, Vitamin C je bitan za apsorpciju željeza, dnevno popijte jednu limunadu od svježe iscijeđenog limuna.
Caj od šipka je bogat vitaminom C. Med je također poznati prirodni lijek za anemiju. Dobra kombinacija je žlica limunovog soka, žlica meda i žlica razrijeđenog jabučnog octa. Uzmite ovu smjesu jedanput dnevno.
Uzimajte kompleks vitamina B, kako biste unijeli dovoljno B12 vitamina u organizam.


Sok od cikle dobar je lijek za anemiju, kao i 3 do 4 suhe smokve.