Orah kao Prirodni lijek

ORAH je u narodu poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanje mišića i vida. Kao kupka i oblog koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje odličan je za kosu, ali i kao zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem.

Osim 65% ulja, jezgro oraha sadrži i 15 procenata vrednih belančevina, ugljenih hidrata, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, gvožđe. Zato je orah izuzetan detoksikant, sekretolitik, laksativ, antidijabetik... Čaj od mladog lišća uz dodatak meda savršen za čišćenje organizma. Koristan je i za varenje, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, protiv gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i bijelog pranja.

Zanimljivo je da orah uz soju najbolje može da zameni meso. Spada u prvu grupu biljki uljarica i veoma je važan za vegetarijance zbog količine masti i proteina. Poređenja radi, soja ima 34% proteina, a orah između 17 i 23%. Sto grama oraha daje 500 kalorija, kao i 0,7 litara mlijeka. Kao izvor vitamina 100 grama oraha može da zamijeni 115 grama mesa ili tri do četiri jajeta.


Samljeven može da se koristi i u vegetarijanskim namazima uz različite dodatke.


orah-kao-prirodni-lijek